Monday, September 21, 2009

Maaseutumatkailusta

Maaseutumatkailua tarjotaan hyvin erityyppisissä yrityksissä ja palvelujen laatutaso vaihtelee, koska matkailupalvelut muodostavat vain osan maatilan tulonmuodostuksesta.

Esimerkiksi vuokramökkejä on suomalaisissa yrityksissä tarjolla keskimäärin kaksi, joissakin suuremmissa yrityksessä mökkejä voi olla kymmenenkin. Korkeatasoisissa mökeissä käyttöaste on parempi, koska kysyntää on myös korkeasesongin ulkopuolella. Korkeatasoisten mökkien rakentaminen on kuitenkin suuri investointi.

Käyttöasteet Lomarenkaan mukaan v. 2005 sisältäen yrittäjän itse myymät viikot.

- käyttöaste 4-5 tähden mökki 39 % - 60 %

- käyttöaste 2-3 tähden mökki 32 % - 38 %

- käyttöaste 1 tähden mökki 27 % (pääosin kesäkäyttöisiä)

Ulkomaisten asiakkaiden osuus maaseutumatkailussa on noin 15 prosenttia. (Maaseutumatkailulehti, kevät 2006, 12). Mökeissä ulkomaisten asiakkaiden osuus on noin 30 prosenttia (Lomarengas, www.lomarengas.fi ).

Suomen maaseutumatkailua hallitsee voimakas kysynnän kausivaihtelu. Maaseutumatkailun kysyntä on kuitenkin parantunut. Kesäkauden käyttöasteet olivat vuonna 2006 kolmesta viiteen prosenttiyksikköä korkeammat kuin vuonna 2005. Heinäkuu oli yrityksissä vuoden vilkkain kuukausi ja majoitustilojen käyttöasteet nousivat 60 prosenttiin. Kesä- ja elokuun käyttöasteet olivat myös aikaisempia vuosia parempia, käyttöasteet olivat noin 40 prosenttia. Tammikuusta toukokuuhun majoitustilojen käyttöasteet jäivät alle 20 prosentin. Loppuvuoden käyttöasteet olivat marraskuuta lukuun ottamatta vähän yli 20 prosenttia. Loppuvuoden luvut ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Nyt kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 3-4 prosenttiyksikköä. Joulukuun käyttöasteet nousivat 23 prosenttiin. Perinteisesti marraskuu on ollut vuoden hiljaisin kuukausi, mutta vuonna 2006 hiljaisin kuukausi oli tammikuu, käyttöaste vain 13 prosenttia. (Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, Matkailun teemaryhmä 2007)

Matkailuyritysten tulisi käytännössä kesä-heinä-elokuun aikana koota pääosa koko vuoden tulostaan.

Yritysten ostoihin vaikuttavat eri tekijät kuin yksityisten matkailijoiden kohdalla. Tarve tuottaa taloudellisesti kannattava ja myyvä matkapaketti, yhteistyökumppaneiden luotettavuus, palvelujen toimitusvarmuus, laatu, ajankohta ja markkinointiyhteistyö ovat yritysten ostokäyttäytymisen taustalla olevia tekijöitä. Business to business markkinoinnissa markkinointiviestintä perustuu palvelujen tuottajien tuotetietoihin, palvelujen elementtien tarkkaan kuvaamiseen ja hintatietoihin (Manuals, Handbooks, Confidential Tariffs). Yritysten välisessä kaupankäynnissä sopimukset perustuvat Euroopan Unionin sopimuslainsäädäntöön sekä julkisoikeudellisiin, kahden yrityksen tai yhteisön kaupankäyntiä sääteleviin lakeihin ja asetuksiin.

1 comment:

  1. Oli toisaalta yllättävää lukea, että korkeatasoisimmissa lomamökeissä on korkeampi käyttöaste kuin alempitasoisimmissa. Itselleni kun mökkiasuminen kesällä merkitsee "askelta askeettisempaan" asumiseen.
    Tässäkin tulee esiin tuo Suomen kesän lyhyys ja sitä kautta ongelma, kun pitäisi parin-kolmen kuukauden aikana tehdä mahdollisimman suuri tili, koska loppuvuodesta onkin aina hiljaisempaa. Olenkin ihmetellyt, kuinka tällaiset sesonkiajan yritykset pärjäävät Suomessa!

    -Inkeri

    ReplyDelete